Søk
Close this search box.

Omlastestasjon sparer kommune for rundt en million kroner per år

Færre kjørte kilometer, mindre CO2-utslipp og utallige sparte arbeidstimer er noen av fordelene for Gribskov kommune i Danmark.

På gjenbruksstasjonen i Gibskov kommune på Nord-Skjelland står en 29 tonn tung komprimator. Denne kolossen ble installert av Varig Teknikk & Miljø for 10 år siden og kalles på fagspråket for en «omlastestasjon». Den har den fordelen at den både håndterer rest- og bioavfall sammen uten at det må sorteres hver for seg.

Omlastestasjonen er hovedårsaken til at Gribskov kommune hvert år sparer rundt en million kroner på avfallshåndteringen.

Det sier Henrik Coff Andersen som arbeider som driftsassistent i Gribskov kommune og som i over 12 år har håndtert kommunens avfall.

«Den største gevinsten ligger i transporten av avfallet», forteller han.

Når renovasjonsbilene er fulle etter å ha tømt landets avfallsbeholdere, setter de normalt kursen mot nærmeste forbrenningsanlegg. Det kan blir mange lange kjøreturer, for det er ikke mange forbrenningsanlegg i Danmark. I tillegg har renovasjonsbilene liten kapasitet.

 

Omlastestasjonen komprimerer avfallet fire til seks ganger

I Gribskov kommune legger renovatørene veien innom omlastestasjonen på Højelt gjenbruksstasjon. Her komprimeres alt avfallet, noe som gir kommunen en meget stor besparelse, forklarer Henrik Coff Andersen.

«Med omlastestasjonen kan vi transportere like mye avfall med en lastebil som vi normalt ville hatt i seks renovasjonsbiler. Det er jo en enorm besparelse i antall arbeidstimer og CO-utslipp når avfallet skal transporteres langt. Jeg vil anta at det minst sparer kommunen for rundt en millioner kroner i året med tanke på arbeidstimer og diesel. I tillegg kommer besparelser i forhold til CO2-utslipp», forklarer Henrik Coff Andersen.

 

Omlastestasjon gjør avfallshåndteringen enklere

I tillegg til de klimamessige fordelene og kommunens budsjettbesparelse, er Henrik Coff Andersen glad for at omlastestasjonen i Græsted er automatisert og brukervennlig:

 

«Når renovasjonsbilen kommer inn med avfall, kan man styre hele prosessen fra et kontrolltårn. I motsetning til den gamle omlastestasjonen som vi hadde for over 10 år siden, skifter denne containere selv. Det gjøre det mye enklere, og de ansatte er faktisk aldri i direkte berøring med avfallet. I tillegg er den også veldig driftssikker».

 

Han nøler derfor ikke med å anbefale omlastestasjonene fra Varig Teknikk & Miljø til andre kommuner:

«Det er en stor investering. Omlastestasjonen vår er spesialutviklet, slik at den passer nøyaktig til våre bygninger. Men dersom en kommune har mer enn rundt 50 km til nærmeste forbrenningsanlegg, vil jeg tro at det vil lønne seg på sikt – både økonomisk og miljømessig», sier han.

Vil du vite mer om våre produkter, eller trenger råd?

Vi vil alltid hjelpe!

Ring oss gjerne på: Tlf.: 67 90 00 55